Startuj z JG24.pl  
Praca Kowary Polityka prywatności Redakcja Kontakt
logowanie
wpisz swój login:
wpisz swoje hasło:
załóż konto
Monitoring jakości powietrza w Jeleniej Górze

NO2

18.30

ug/m3

O3

48.30

ug/m3

PM10

13.40

ug/m3

PM2.5

7.80

ug/m3

Dane pomiarowe dla stacji Jelenia Góra. Wartości zostały odczytane dnia 2025-06-30 o godzinie 22:00.

Pogoda w Jeleniej Górze

zachmurzenie duże

18.41°C 1012 hPa 65%
Sportforever sklep sportowy Jelenia Góra
Ostatnie komentarze
Kursy walut (akt. 2025-08-01)
dolar amerykański dolar amerykański 1 USD 3.7536
euro euro 1 EUR 4.2813
frank szwajcarski frank szwajcarski 1 CHF 4.5937
funt szterling funt szterling 1 GBP 4.9398
korona czeska korona czeska 1 CZK 0.1744
Waluta:

Ilość:
Przelicznik:
0 PLN

Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska

Po kilkumiesięcznych przygotowaniach 1 sierpnia 2009 swoją działalność rozpoczął Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska, projekt marketingowy, którego celem jest promocja kuchni polskiej w jej regionalnych smakach. Dwanaście restauracji ze Szklarskiej Poręby, Jeleniej Góry, Radomierza, Kowar, Karpacza i Świeradowa tworzy atrakcyjny produkt turystyczny, który wzbogaci ofertę Kotliny Jeleniogórskiej kreowanej na Kotlinę Światła Energii i Dobrego Smaku. Impreza inaugurująca funkcjonowanie „Szlaku” odbyła się w przepięknej scenerii Opałkowej Chaty w Jeleniej Górze, reprezentującej kuchnię małopolską, a pozostałe kuchnie na „Szlaku” to: kuchnia wielkopolska – serwowana w restauracji Przycup w Dolinie (Radomierz), kuchnia myśliwska – serwowana w hotelu SPA Jelenia Struga ( Kowary), kuchnia kresowa – lwowska – serwowana w hotelu Caspar w Jeleniej Górze –Cieplicach, kuchnia podlaska – serwowana w Gospodzie wedle Bucków w Jeleniej Górze – Jagniatkowie, kuchnia warmińsko – mazurska – serwowana w hotelu Biały Jar w Karpaczu, kuchnia mazowiecka – serwowana w Hotelu Szrenicowy Dwór w Szklarskiej Porębie, kuchnia śląska – serwowana w hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie, kuchnia podkarpacka – serwowana w hotelu Szrenica w Szklarskiej Porębie, kuchnia kujawsko – pomorska – serwowana w hotelu Gawra w Szklarskiej Porębie, kuchnia kaszubska – serwowana w restauracji Zapiecek w Świeradowie Zdroju, kuchnia bolesławiecka – serwowana w Opałkowej Chacie w Bolesławcu. Każda z restauracji uczestniczących w projekcie zaprezentowała potrawy charakterystyczne dla regionu, który reprezentuje i ta prezentacja uświadomiła jaką wspaniałą gamę potraw mamy w rodzimej kuchni. A serwowano min : pierogi z grzybami i orzechami laskowymi, zupę z dyni (Mazowsze), grochówkę z pieczonymi piersiami gęsi (Kaszuby), dzyndzałki i pirogi z farszem rybnym (Warmia i Mazury), zupę królewską (Śląsk) , pieczeń po lwowsku (kuchnia kresowa) i wiele innych. Potrawy sprzedawane były dla licznej publiczności, a dochód w wysokości 3650,00zł przeznaczono na pomoc dla poszkodowanych w ostatniej powodzi mieszkańców gminy Mysłakowice.


Inauguracja Kulinarnego Szlaku była też okazją do pierwszej oficjalnej prezentacji kunsztu szefów kuchni zrzeszonych w Sudeckim Klubie Szefów. Ta inicjatywa Mariusza Tkaczyka (członka zarządu OSSKiC, szefa szefów hoteli Qubus) i Janusza Stańczyka przyczyni się do promocji Polskiej Kuchni i kunsztu polskich kucharzy. Sudecki Klub Szefów planuje wiele działań aktywizujących środowisko gastronomiczne Sudetów jeszcze w tym roku na koniec sezonu grillowego odbędzie się Puchar Polski w Grillowaniu - 25 wrzesień 2009, Jelenia Góra-Cieplice i Wielką Galę Polskich Potraw Wigilijnych – 12 grudnia 2009.

Podziel się z innymi:

2009-08-04 21:14

Przybornik
Najczęściej czytane

› Marek Siatrak rezygnuje... czas 2025-08-01
komentarze komentarze: 1


› Spotkanie z ekspertem d... czas 2025-08-01
komentarze komentarze: 0


› Jechał na zakazie, wbre... czas 2025-08-01
komentarze komentarze: 0


› Zatrzymali mężczyznę podejr... czas 2025-08-01
komentarze komentarze: 0


› Senior z Jeleniej Góry ofi... czas 2025-08-01
komentarze komentarze: 0